PropTech: de toekomst is hier

PropTech: de toekomst is hier

Er was eens een kodakmedewerker die een digitale camera bedacht. De board vond het geen goed idee: ze zagen het als bedreiging voor de fotorolletjesverkoop. Twee jaar later bestond Kodak niet meer.

Innovatie: niet te stoppen

Of we nu willen of niet, innovatie is ook in de vastgoedbranche niet meer weg te denken. Vernieuwen moet en gebeurt, maar niet altijd op de manier die we kennen. Tech en ICT gaan steeds meer betekenen in het vastgoed, wat al leidde tot een nieuwe term: PropTech. Vastgoed is een interessegebied van de grote tech/ICT-bedrijven GAFA: Google, Apple, Facebook en Amazon. Wat deze giganten gemeen hebben, is dat ze beschikken over veel data - over mensen, hun gedrag, hun voorkeuren en wensen. Met data kan er anders worden nagedacht over slim bouwen. En het gebeurt nu al. In Colombia worden gegevens van routeplanners ingezet om te bepalen waar en hoe een kantoor wordt gebouwd. De grootste disrupter lijkt Amazon, die zich richt op het maken van smart homes: prefab woningen volgestouwd met Amazontech, die daarmee weer nieuwe ladingen data genereert.

Moet vastgoed wachten tot de disrupters het overnemen? Een beter idee is om met ze samen te werken! En dat is precies waar het bij PropTech om gaat. PropTech verwijst naar technologische toepassingen die het realiseren van gebouwen en gebieden optimaliseren of vernieuwen. Deze vernieuwingen zijn branche-overstijgend, 94% van de innovatie komt van buiten de industrie, zoals:

 • Quantum mechanics
 • Robot dynamics
 • AI
 • AR
 • Blockchain
 • Internet of things 

De ontwikkelingen in de PropTech industrie bieden enorme kansen om de economische, ecologisch en sociaal-maatschappelijke waarde van vastgoed te vergroten. We zien bedrijven opkomen die gebruik maken van nieuwe oplossingen uit de ene branche en ze ergens anders inzetten. Het bedrijf Nanopixel bijvoorbeeld, beheerst technologie om klantbeleving te creëren in de vastgoedsector. De consument bepaalt tegenwoordig zelf wat hij kijkt en volgt op social media kanalen, dus is het een uitdaging zijn aandacht te krijgen. Nanopixel ontwikkelde een virtuele rondleiding door een huis dat nog gebouwd moet worden. Mensen willen beleving, én transparantie over wat ze kopen. Technologie helpt bovendien vertrouwen te bieden aan de klant. 

Ook aan de ontwikkelkant zien we steeds meer slimme technologie. Door te werken met BIM is het mogelijk om samen te werken aan projecten, in een virtuele ruimte en op afstand.

Een rijdende trein

Enthousiast geworden van alle nieuwe mogelijkheden? Een aantal tips om direct aan de slag te gaan:

 • Omarm de kracht van innovatie;
 • Werk samen met (Prop)Tech bedrijven;
 • Haal kennis uit andere sectoren;
 • Deel je ervaringen met de wereld, samen versterken we elkaar;
 • Betrek de eindgebruiker: gebruik de wensen van de consument voor het verbeteren van je product.

 

Bronvermelding: Wouter Tuffino - Holland PropTech, Jochen van Lysebettens - Nanopixel


Gerelateerd aan de Vastgoedsociëteit 'Technologie als fundatie van vastgoed'

Auteur: Barbara Kramer - REMARK
Publicatiedatum: december 2019

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top