Interview met Pauline Rijskamp: 'Nieuwsgierigheid is de leidraad van mijn carrière'

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Pauline Rijskamp RVGME, aangesloten bij VGME sinds 2013.

Ze is van vele markten thuis: de woningmarkt, commercieel vastgoed, gemeentelijke panden en zelfs de notariële kant van vastgoed. Kijkend naar het cv van Pauline Rijskamp is de conclusie dat geen aspect van de vastgoedsector wordt uitgesloten. Voor zij als Assetmanager bij de Gemeente Leiden aan de slag ging, werkte Pauline onder andere bij vastgoedregisseur MVGM en de Gemeente Rotterdam. We praten met Pauline over creatief omgaan met leegstand, haar drive om te blijven leren en het lidmaatschap van VGME.

Eerste stappen in vastgoed
‘Nieuwsgierigheid is wel de leidraad van mijn carrière,’ licht Pauline toe. Tijdens haar studie Vastgoed en Makelaardij ging zij al aan de slag bij een makelaar in haar woonplaats Wassenaar, en later als verhuurconsulent bij een Haagse Woningbeheer NV. ‘Toen was ik heel benieuwd wat er nog meer te zien was in vastgoed en benieuwd hoe leverings- en hypotheekaktes zijn opgebouwd,’ zo kwam Pauline bij een notariskantoor in haar woonplaats terecht.

In de daaropvolgende jaren legt Pauline vele kilometers af bij vastgoedregisseur MVGM. Zij heeft dan verschillende winkelcentra in haar portefeuille in Utrecht, Zeeland, Brabant en Limburg. ‘Een leuke functie als accountmanager waar je een sleutelrol had in het beheer van tal van aansprekende locaties,’ licht Rijskamp toe. Bij Gemeente Rotterdam werkt Pauline in het team met voormalig VGME-voorzitter Theo du Pree, hij introduceert zijn collega bij een bijeenkomst. ‘Ik maakte de overstap naar de Gemeente Leiden en ik zag VGME op dat moment als een mooie aanvulling om niet alleen met ambtenaren in contact te zijn,’ vertelt Rijskamp.

‘We zijn geen commercieel vastgoedbedrijf.’ 

Van 300 naar 200 panden
In de jaren dat Pauline bij Gemeente Rotterdam werkt hebben zij circa 3000 panden in de portefeuille, in Leiden zijn dat er 300 op het moment dat Rijskamp aantreedt. ‘De stad is kleiner en de lijnen zijn korter, dat past goed bij mij,’ licht Rijskamp haar overstap toe. Bij de Gemeente Leiden is de vastgoedportefeuille verdeeld verschillende categorieën, waaronder ambtelijke huisvesting, strategisch vastgoed, cultuur, onderwijs en bijvoorbeeld garages voor fietsen of auto’s. Die laatste categorie werd in 2017 aangevuld met de diepste garage van Nederland. ‘Maar liefst 22 meter diep,’ vertelt Rijskamp trots.

Met een over het algemeen groeiende economie zou je misschien denken dat het aantal panden in beheer van Gemeente Leiden stijgt. Dat is niet zo, vertelt Pauline ons. ‘In de afgelopen jaren hebben we ruim 100 panden verkocht, gedreven door de vraag: hoe gaan we met onze portefeuille om? Welke initiatieven willen we ondersteunen?’ De ambitie van Gemeente Leiden is om uiteindelijk alleen nog de maatschappelijke portefeuille over te houden. ‘Wij zijn geen commercieel vastgoedbedrijf,’ vertelt Pauline over deze afweging.

Creatief met leegstand
De locaties van de bijeenkomsten van VGME inspireren Rijskamp in haar dagelijkse werk, ze kan zich de bezoeken aan het Cars Jeans Stadion (voetbalstadion van ADO Den Haag, red.) en het Louwman Museum nog levendig herinneren. Maar ook de creatieve manier hoe er in de afgelopen jaren invulling is gegeven aan de Bijlmerbajes sluit naadloos aan op de vraagstukken over herbestemmingen waar Rijskamp mee te maken heeft in haar dagelijkse werkzaamheden. Zo plaatste zij onlangs een complete school, in afwachting van nieuwbouw, in een leegstaand gebouw in de binnenstad van Leiden. ‘Mooie invulling voor een leegstand pand dat niet onderhouden wordt en daardoor verder van je afloopt. Daarnaast is dit een veel goedkopere oplossing dan wanneer we hen zouden moeten onderbrengen in portakabin (soort noodgebouw, red.), dit is een win-win,’ motiveert Rijskamp de creatieve herbestemming.

‘Bij VGME ontmoet ik mensen met dezelfde vragen.’

Een breed netwerk
‘Verduurzamen en vergroening staan bovenaan de agenda van al onze vastgoedontwikkelingen. Bij VGME ontmoet ik vaker leden die te maken hebben met dezelfde vraagstukken, zowel van andere gemeenten als bedrijven die kunnen helpen met de realisatie,’ vertelt Pauline. Vervolgens deelt zij deze inzichten en kennis weer intern met haar collega’s. Deze relevante bijeenkomsten van VGME zijn een fantastische toevoeging voor de leergierige Assetmanager.

Omdat het netwerk van VGME zo breed is en werkelijk alle beroepsgroepen in vastgoed zijn vertegenwoordigd vinden er ook onverwachte ontmoetingen plaats. Zo ontmoette Pauline onlangs een specialist in gymzaalvloeren, wat zij een erg leuke ontmoeting vond. ‘Ik vind die diversiteit fantastisch, VGME is dé plek om met elkaar het gesprek aan te kunnen gaan en informeel andere professionals te ontmoeten,’ aldus Rijskamp.

Kennis is macht
Pauline blijft op zoek naar verbreding van haar kennis. In 2011 rondde zij al een driejarige deeltijdopleiding Bedrijfskunde af. Momenteel volgt ze wederom in het weekend en avonduren een tweejarige opleiding. ‘Ik was zo benieuwd wat er precies komt kijken bij onteigenen en wat is de werkelijke waarde is van vastgoed,’ dus toen is Pauline de studie Grondverwerving en Schadevergoedingen bij NCOI gaan volgen. Wat Rijskamp hiermee wil gaan doen kan ze nog niet precies zeggen, één ding is zeker: dit is niet het laatste waar deze leergierige zich in verdiept. Zo is ook VGME een fijn platform voor Pauline om zich te blijven verbreden.

Heb je een vraag aan Pauline of wil je een reactie naar aanleiding van dit interview geven? Mail haar dan op pauline.rijskamp@gmail.com.

Carrière
1998-1999            Van Gennep Winters Makelaardij in Wassenaar
1999-2003            Verhuurconsulent bij Woningbeheer NV
2003-2005            Notarieel Medewerker bij Geurts & Den Hartog
2005-2011            Accountmanager bij MVGM
2011-2013            Accountmanager bij Gemeente
                             Rotterdam
2013-heden        Voorzitter bij Scouting de Paauw Wassenaar
                            (eerder: Scouting Willibrord)
2013-heden        Assetmanager bij Gemeente Leiden

Studie
1998-2000            Vastgoed en Makelaardij aan Hogeschool
                             Rotterdam
2003-2003            Makelaardij aan SVMNIVO
2007-2011            Bedrijfskunde aan ISBW
2019-heden        Grondverwerving en Schadevergoedingen
                             aan NCOI          

Pauline Rijskamp (42) woont in Wassenaar samen met Michel. In haar vrije tijd is Pauline te vinden op de scoutingvereniging of golfbaan en speelt ze klarinet.

Publicatiedatum: januari 2021
Auteur: Jeroen Wolfs

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top