Interview met Michel Capitein: 'Rasondernemer en lid van het eerste uur'

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Michel Capitein RVGME, aangesloten bij VGME sinds 2004.

Ruim twee decennia staat de bevlogen ondernemer Michel Capitein aan het hoofd van Technolab. Daar hebben zij alles in huis voor een gezonde werkomgeving, veilig water en goed functionerende technische installaties in gebouwen. Als we met Capitein terugblikken op zijn carrière, dan refereert hij eerder in welke auto hij reed, dan jaartallen. We praten met hem over deze liefde voor auto’s, zijn ondernemersdrive en het actieve lidmaatschap van VGME.

Ondernemersdrive
Na zijn studie in 1987 reageert hij op een advertentie in het Rotterdams Dagblad. ‘Dikke letters: Thermisch Waterbeheer BV zoekt buitenlaborant,’ helpt Michel ons voorstellen, ‘het duurde niet lang voordat ik doorgroeide naar de verkoop.’ De drijfveer om stappen te maken zat er al vroeg in bij Capitein. Hij ontwikkelt zichzelf en realiseerde dat hij eigen baas wil worden. Tien jaar later klopt hij bij zijn werkgever aan met de vraag of hij het bedrijf over kan nemen, de onderhandeling loopt spaak. Uiteindelijk besluit Michel om voor zichzelf te beginnen in chemisch- en microbiologisch onderzoek.

In 1997 richt Michel het bedrijf Technolab op, hij huurt een kleine ruimte en een Ford Ka. ‘In het eerste jaar deed ik alles zelf: administratie, monteurswerkzaamheden, chemicaliën doseren, lucht- en watermonsters nemen, rapporten opstellen en adviseren. Echt hard werken, soms wel 14 uur per dag!’ De legionellaramp in Bovenkarspel vlak voor de eeuwwisseling geeft legionella grote bekendheid. Waar Capitein eerder nog vaak de urgentie van zijn diensten uit moest leggen, kreeg hij hierdoor de wind in rug.

‘De toegenomen aandacht voor het (binnen)milieu gaf mij wind in de rug.’

Van de Opel Kadett naar de Ferrari
Als buitenlaborant, nog in dienst van zijn voormalig werkgever, reed hij het land door in een Opel Kadett Combo, ‘niet om aan te zien, maar ik was zo trots op mijn auto van de zaak!’ Het is een opgave om de lange lijst auto’s die Michel Capitein daarna gereden heeft bij te houden. Het speelt een belangrijke rol in zijn leven. ‘Als kind had ik al een enorme passie voor snelheid. Na de Kadett reed ik onder andere een Ford Sierra, Audi A6 en een Ferrari California.’ Ook op een tweewieler zoekt Capitein de snelheid op, zo rijdt hij samen met Theo du Pree (een van de oprichters van VGME, red.) nog regelmatig motor.

Michel vertelt enthousiast over de eerste jaren van VGME. ‘Er waren toentertijd krap 40 leden en de contributie was €30 per jaar. Mooi om te zien hoe degelijk en professioneel de club is geworden.’ Door de jaren heen is Capitein altijd nauw betrokken geweest bij VGME en heeft hij verschillende bestuurlijke rollen gehad. Eerst als algemeen bestuurslid in het dagelijks bestuur, later als voorzitter van de Raad van Commissarissen. ‘De bijeenkomsten vonden vroeger plaats in inspiratieloze conferentiezalen, tegenwoordig zijn de locaties altijd bijzonder en aansprekend voor onze leden,’ vertelt Michel.

Scheveningse Pier
Als voorbeeld van een mooie locatie geeft Capitein de Nieuwjaarsbijeenkomst in 2018 in de Scheveningse Pier. Hij heeft goede herinneringen aan het bevlogen verhaal van de toenmalige Haagse wethouder Boudewijn Revis over de herontwikkeling van de boulevard. Het kijkje achter de schermen vindt Michel altijd leuk: ‘naast de masterclasses en lezingen, ben ik door VGME op zoveel geweldig inspirerende locaties geweest. Neem de Kromhoutkazerne in Utrecht, wanneer kom je daar anders? Of de Koepelgevangenis in Breda.’

‘We zijn steeds vaker een adviseur!’

Volwaardige partner
Zijn bedrijf groeit behoorlijk, inmiddels zitten er 25 collega’s op kantoor in Berkel en Rodenrijs. Technolab is door de jaren een volwaardige partner geworden om in gebouwen alles wat met lucht en water te maken heeft uit handen te kunnen nemen van de gebouweigenaar. Het bedrijf is specialist op het gebied van risicoanalyse, beheersplannen, de uitvoer van desinfecties en inmiddels ook de keuring van keerkleppen. Naast testen, analyseren en rapporteren zorgen ze ook dat de klant wordt geïnformeerd over wetgeving en het voldoen aan de zorgplicht. ‘Op deze manier zijn we steeds vaker een adviseur,’ licht Capitein toe.

De coronacrisis heeft verschillende gevolgen voor het bedrijf. ‘Omdat men thuis werkt, staan de kantoren leeg. Het levert ons extra (periodieke) controles en spoelwerkzaamheden op, om stilstaand water te voorkomen,’ vertelt Michel. ‘Dit is daarnaast het moment om diverse werkzaamheden uit te voeren om lucht- en waterkwaliteit te verbeteren. Omdat we nu geen huurders tot last zijn,’ vervolgt Capitein. De strikte maatregelen leveren ook weer uitdagingen op voor Technolab. Omdat veel bedrijven gesloten zijn en niet geneigd zijn om nu derden toe te laten, zet dat de planning onder druk.

‘Zakendoen met elkaar moet vooral leuk zijn.’

Smart controles
Zijn drive is inspirerend, hij zit nooit stil en daarom investeert Capitein al jaren op innovatie. ‘Recent zijn we Technosense gestart, hiermee plaatsen wij sensoren in gebouwen en kunnen we belangrijke data inzichtelijk maken in een online dashboard,’ licht Michel toe. ‘Denk aan de fijnstof, CO2, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en VOS,’ vertelt de ondernemer enthousiast, ‘maar ook ontwikkelen wij slimme sensoren op kleppen, hier kunnen we dan controles mee uitvoeren.’

Als voorbeeld noemt hij de wettelijk verplichte keerklepcontrole. Deze klep zorgt ervoor dat er geen terugslag in het waterleidingsysteem kan plaatsvinden. ‘Met een sensor is direct af te lezen hoe de klep functioneert. In een gemiddeld kantoorgebouw zitten zomaar vijftig keerkleppen, daar hoeft dadelijk niet meer een volle dag een monteur naartoe,’ vertelt Michel over zijn innovatie.

Wat hij tot slot graag nog mee wil geven is dat zakendoen met elkaar vooral leuk moet zijn. ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd,’ drukt Michel ons op het hart. ‘Mijn motto is dan ook: je krijgt wat je geeft en daar leef ik dan ook naar,’ vervolgt hij. Dit is duidelijk niet het laatste wat wij van Michel Capitein gaan horen, we blijven hem graag volgen.

Reageer op dit interview, mail Michel op mc@technolab.nl.

Carrière
1987-1997         Buitendienst, Sales en later Bedrijfsleider bij
                          Thermisch Waterbeheer B.V.
1997-heden      Eigenaar bij Technolab BV
2004-heden      Bestuurslid en later Voorzitter Raad van
                           Commissarissen bij VGME
2007-heden      Bestuursvoorzitter bij Stichting PMBO
2018-heden      Eigenaar bij Technosense BV

Studie
1982-1987        Werktuigbouw aan MTS Rotterdam

Michel (spreek uit: Michael) Capitein (53) woont in Bergschenhoek samen met Karin en dochter Kayleigh. In zijn vrije tijd bokst, fitnest hij wekelijks en speelt Michel KNVB zaalvoetbal.

Publicatiedatum: maart 2021
Auteur: Jeroen Wolfs

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top