Masterclass: 'Essentieel voor een leefbare omgeving'

Een leefbare omgeving om te wonen, werken en recreëren, is essentieel voor de ontwikkeling van de samenleving. Innovaties die elkaar in hoog tempo opvolgen verbreden de mogelijkheden, maar zorgen tegelijkertijd voor uitdaging om bij te blijven. Deze thema's en veel meer stond centraal bij de Masterclass: 'Essentieel voor een leefbare omgeving'.

Het programma bestond uit inleidende prikkelende presentaties van topexperts over onder andere transitie naar duurzaam onderhoud, de energietransitie en de ontwikkeling van de morele verhouding van mens en de natuur. Na de presentaties gaan we aan de hand van een interactief panel de dynamiek aan met de zaal.

Met de sprekers en een fantastisch aantal deelnemers hebben we interactief uiteenlopende thema's belicht zoals klimaatuitdagingen, de toepassing van slimme techniek en een efficiënte transitie van bestaande bouw. Denk onder andere aan de uitdagingen van vastgoedobjecten versus de energiemarkt, hoe daar per branche verschillende behoeften zijn. Hoe moet hierop ingespeeld worden op het gebied van prijzen, wetgeving en geopolitieke ontwikkelingen? Wat zijn essentiële eigenschappen van leefbare omgeving? We hebben de ontwikkeling van leefbaarheid onder de loep genomen: is het een voldoende levend begrip? En hoe ontwikkelen we leefbaar en veilig vastgoed in de toekomst?

V.L.N.R: Jaap Dijkgraaf, Marcel van Liere, Arjen Leenhouts en Henk den Boer

SPREKERS

Marcel van Liere
Directeur bij Unica

‘Samen bouwen, samen onderhouden’. Zijn passies voor verbinden, kennis verbreden en uitdragen brengen hem langs alle kanten van de installatie- en vastgoedmarkt. Met een actieve rol bij de Hogeschool Rotterdam in het werkveld Vastgoedkunde en Facilitair Management en na diverse managementposities bij o.a. Siemens en diverse technische dienstverleners staat deze specialist al weer jaren aan het hoofd van Unica Building Services Bodegraven.

Henk den Boer
Bestuursvoorzitter bij Koninklijke OnderhoudNL

De specialist in vastgoedonderhoud! Naast zijn werk als directeur van ROZA is hij voorzitter van OnderhoudNL, de brancheorganisatie die opkomt voor de belangen van 30.000  specialisten in onderhoud. Daarnaast is hij bestuurslid bij MKB-Nederland, VNO-NCW en raadslid bij de SER.

Arjen Leenhouts
Directeur Hellemans Consultancy

In het snel veranderende energielandschap speelt Hellemans een actieve rol in het begeleiden van organisaties. Leenhouts is directeur en mede-eigenaar van Hellemans Consultancy. Hij is een veelgevraagd spreker vanwege zijn verfrissende en innovatieve inzichten op energie en klimaat.

Jaap Dijkgraaf
Algemeen Directeur bij Adviesbureau DWA

Hij studeerde werktuigbouwkunde en specialiseerde in installatietechniek. Zijn interesse ligt onder andere bij het vergroten van de sociale innovatie en slagkracht van organisaties. In lijn hiermee heeft hij nog een opleiding sociale wetenschappen gevolgd. Dijkgraaf blijft zich ontwikkelen en studeerde recent filosofie. Dijkgraaf is sinds 2008 algemeen directeur van DWA en heeft bestuursfuncties bij TVVL en ISSO.

Klik hier om de presentatie te downloaden.

Foto's: Aschwin Snel.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top