Masterclass: 'Betaalbaarheid van vastgoed'

Onze snel veranderende economie kent vele financiële uitdagingen, zo ook de financiering van vastgoed. Naast de traditionele manieren geven de opkomst van nieuwe financieringsmodellen fris perspectief. De uitdaging om betaalbaar te blijven bouwen blijft onverminderd groot. Precies die uitdagingen en hoe slimme nieuwe modellen daar een sleutelrol in kunnen spelen stond centraal tijdens de Masterclass: 'Betaalbaarheid van Vastgoed'.

We zijn vereerd met de deelname van Madeline Buijs als een van de sprekers, ze is Head of Research bij Colliers en een vooraanstaande expert. Buijs trapte de bijeenkomst af met een uiteenzetting van de huidige trends binnen vastgoed. Hierbij ging zij uitgebreid in op onderwerpen als rente, faillissementen en inflatie. Daarna werd er aandacht besteed aan twee grote onderwerpen: de context en actualiteit van woningen (“perfect storm”, stikstof en energielabels) en kantoren (hybride werken en leegstand).

De masterclass is tot stand gekomen in samenwerking met VMGE-lid Andrea Hulshof, ze is Manager Large Business Intermediair bij RNHB. Hulshof heeft twee van haar collega's bereid gevonden om maximaal de interactie aan te gaan met de deelnemers tijdens een gezamenlijke case study. De Real Estate Financieringspecialisten Mark van Ginkel en Danny Rico Tonel Jorge hadden twee cases voorbereid maar zijn gestart met een theoretische introductie van vastgoedfinanciering. Daarbij is ook aandacht gegeven aan hoe een initiële toetsing en beoordeling van een financieringsaanvraag eruitziet. 

Toen was het tijd voor de deelnemers om aan de slag te gaan. Van Ginkel presenteerde een case study van een multi tenant kantoor waarbij een kredietnemer een verzoek had ingediend met de daarbij gewenste voorwaarden. Met de deelnemers zijn de Financieringspecialisten ingegaan op de belangrijkste punten, wat zij nog zouden willen weten en waar de risico’s van het verzoek in zaten. Daarna nam collega Rico Tonel Jorge het stokje over met een case van een combinatiepand. Hij nam de deelnemers mee in de acquisitiefinanciering van een combinatiepand en hoe de financiering eruit zou zien in verschillende marktomstandigheden. Hoe heeft de betaalbaarheid zicht ontwikkelt over de jaren heen en wat verwachten we? Na afloop van het plenaire deel vond er een borrel plaats.

SPREKERS

Madeline Buijs - Head of Research bij Colliers
Ze geeft bij Colliers leiding aan de researchafdeling die onderzoek doet naar trends en ontwikkelingen in vastgoed. Hiervoor werkte ze bij ACM en het meest recent bij ABN AMRO, waar zij de visie op de economische ontwikkelingen binnen Bouw en Vastgoed formuleerde.

Mark van Ginkel en Danny Rico Tonel Jorge - Real Estate Financieringspecialisten bij RNHB
Mark en Danny zijn Real Estate Financieringspecialist bij RNHB. Hun werkterrein is zogeheten mid-market (€5m – €100m). Ze hebben beiden brede ervaring in de zakelijke financieringsbranche. Mark werkte bij APG en Deloitte, Danny ruim negen jaar bij ING.

Andrea Hulshof - Manager Large Business Intermediair bij RNHB
Bij RNHB is Hulshof medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van de intermediaire strategie voor financieringen vanaf 2,5 miljoen. Hiervoor was ze ruim 30 werkzaam bij ABN AMRO. Hulshof studeerde Management, Economie en Recht en bleef zich door de jaren ontwikkelen.

 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top