Webinar 'Nut en noodzaak van commissioning in de gebouwde omgeving van Nederland'

Wat is commissioning, wat is een commissioning manager, hoe werkt het en wat is het proces? Tijdens deze interessante webinar werden wij meegenomen in de wereld van commissioning.

Voor meer kennis op dit vlak, bekijk de webinar hier:

Sprekers: 

"Ik geloof erin dat het verduurzamen van de gebouwde omgeving begint bij inzicht hebben waar je nu staat. Daarom help ik huisvestingsmanagers dit inzicht te verkrijgen door middel van trainingen, coaching en advieswerkzaamheden. Ik maak hierbij gebruik van mijn eigen model de 5 hoekstenen van een goed Gebouwdossier, maar ook bestaande instrumenten als BREEAM, Commissioning, en diverse softwaresystemen. Ik ben o.a. docent Commissioning bij TVVL en docent Kaders Vastgoedbeheer bij Helix Academy."

Tijdens deze webinar zal Sannie uitleggen wat de term Commissioning (ook wel Prestatieborging) betekent. Zij laat zien waar, wanneer en hoe commissioning kan worden toegepast en vertellen waarom commissioning steeds belangrijker wordt. Bijvoorbeeld ten opzichte van wet en regelgeving, maar ook met betrekking tot de duurzaamheidsdoelstellingen uit het klimaatakkoord.

Hans Roggeveen bekleed verschillende functies waardoor hij over uitgebreide kennis op het vlak van commissioning beschikt. Hans is Commissioning manager bij MEET RIVM CGB, eigenaar van Eye 4 building Solutions en tevens verantwoordelijk voor de initiële generieke commissioning bij nieuwbouw RIVM CGB.

Vanuit de UAV-historie is de vraag voor aantonen van kwaliteit beperkt. Echter met de opmars van geïntegreerde contracten kan men hier niet omheen. Met een voorbeeld van de commissioning bij nieuwbouw RIVM CGB zal Hans dit verder toelichten.

Barbera van der Hoek is een pragmatische idealist, die aan de hand van een solide bedrijfsformulie business case een bijdrage wilt leveren aan de energietransitie. Zij heeft na een lange carrière bij milieuorganisaties en adviesbureaus in 2012 Watch-E opgericht. Barbera is behalve oprichter ook algemeen directeur van het bedrijf, dat inmiddels 14 medewerkers in dienst heeft, 55 woningcorporatie als klant heeft en 3.000 woningen van afstand bewaakt. Watch-E levert onafhankelijke bewaking van energieprestaties van (energiezuinige) woningen en daarmee zorgt zij na oplevering voor de borging van de energieprestaties op lange termijn. Dit doet Watch-E aan de hand van een volledig systeem met software-applicaties voor verschillende doelgroepen, zoals woningcorporaties, service&onderhoud partijen en bewoners. Motto van Watch-E is, ‘beheersen van techniek, sturen op gedrag’. Dit komt voort uit de ‘needs’ van de woningcorporatie die verantwoordelijk is voor het goed functioneren van de duurzame installaties in woningen, maar ook voor de betaalbaarheid en het comfortniveau van de woning.

Watch-E bewaakt de energieprestaties van woningen voor inmiddels 55 woningcorporaties. Veel van deze woningen zijn zeer energiezuinig, Nul-op-de-meter (NOM) of Bijna Energie Neutraal (BENG) en voorzien van duurzame energie-installaties, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Duurzame installaties vormen bij elkaar een kostbare investering ter waarde van een middenklasse auto. Daarvan wil en moet de woningcorporatie derhalve weten wat de prestaties en rendementen van die installaties zijn om afspraken met bewoners te kunnen nakomen. Ook realiseren steeds meer woningcorporaties zich dat ook het bewonersgedrag veel invloed heeft op de uiteindelijke energieprestaties van de woning. Barbera zal uitleggen dat we uiteindelijk met ons allen moeten toewerken naar een klimaatneutrale toekomst, waarbij het niet volstaat om woningen groen te bouwen, maar óók om ze groen te houden.

Wij danken de sprekers voor het delen van hun kennis en Rob van Bergen voor het dagvoorzitterschap!

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top