Webinar: 'Duurzaamheid en circulair bouwen'

Deze bijeenkomst is georganiseerd als opvolging op het boek 'Duurzaam bouwen' wat als eindejaarsgeschenk 2020 aan onze leden is toegestuurd.

Circulair bouwen en duurzaamheid zijn veel gehoorde begrippen waar auteur Jos Lichtenberg, expert op het gebied van bouwinnovatie, zich ook in de praktijk mee bezighoudt. Jos is begonnen met de opzet van het Living Lab in Eindhoven, waar wonen in de toekomst wordt onderzocht en ontwikkeld. Met het bouwen van 100 woningen in samenwerking met verschillende leveranciers wordt er gekeken hoe er met een eigen innovatie-agenda gedurende 15 jaar comfortabel gewoond kan worden in deze compacte, duurzame, gezonde, energie positieve, inclusieve, circulaire en betaalbare stad. Ook Ron Jacobs, brand & sustainability manager bij ODS Jansen, houdt zich al jaren bezig met hergebruik, voornamelijk doormiddel van innovatie van slanke stalen profielen: het Jansen-profiel. Dit profiel is één van de voorbeelden van continue innovatie op het gebied van circulair en duurzaam bouwen. 
Samen vormen ze een duo met een enorme bron van kennis wat ze tijdens deze webinar met onze leden hebben kunnen delen. 

Lees het gerelateerde artikel 'Voor altijd flexibel: duurzaam bouwen aan de toekomst' of bekijk de webinar hier: 

 

Sprekers: 

  • Jos Lichtenberg - expert bouwinnovatie, em. Hoogleraar TU Eindhoven.
    Jos is sinds 1976 actief in bouwinnovatie. Eerst in de industrie, later als consultant voor de industrie en sinds 2003 als Hoogleraar aan de TU Eindhoven. Duurzaamheid bestond in 1976 nog maar net als begrip en dat is alleen maar gaan groeien. Daarmee werd het een rode draad door zijn carrière. Jos is ontwikkelaar van honderden bouwproducten, initiator van Slimbouwen, auteur van vele artikelen in vakbladen, jurylid of voorzitter bij nationale en internationale prijzen, doet hij relevant bestuurlijk werk, is hij schrijver van het boek Slimbouwen en natuurlijk het boek Duurzaam Bouwen. Sinds 2016 heeft hij zijn carrière aan de TU/e afgesloten en trekt hij samen met Monique Donker in OffRoadInnovations.nl en samen met de gemeente Eindhoven aan een living lab bestaande uit ruim 100 woningen die vanaf 2021 rondom relevante thema's gefaseerd gerealiseerd zal worden en tevens aan een project circulaire scholen met een volstrekt andere kijk op scholen bouwen, zowel fysiek als m.b.t. de business case. 
  • Ron Jacobs - Brand & sustainability manager, ODS Jansen. 
    Ook Ron houdt zich al jaren bezig met hergebruik, voornamelijk doormiddel van innovatie van slanke stalen profielen: het Jansen-profiel. Dit profiel is één van de voorbeelden van continue innovatie op het gebied van circulair en duurzaam bouwen. Het systeem van bouwen, maar ook de businesscase en de toepassing in circulaire objecten behoren allen tot dit proces, waar tijdens deze webinar uitgebreid verder over gesproken wordt.


Wij danken de sprekers voor het delen van hun kennis! 

 

OPVOLGING: COACHING GROEP DUURZAAM BOUWEN

In opvolging van deze webinar bieden wij VGME leden exclusief de kans om deel te nemen aan de Coaching Groep Duurzaam Bouwen (max. 8 deelnemers). Binnen deze groep wordt op initiatief van de leden naar een resultaat toegewerkt onder toeziend oog van em. Hoogleraar Jos Lichtenberg. Tevens zal Cees van Beukering (mede-oprichter VGME) begeleiding binnen dit proces bieden namens het VGME bestuur. 

Deelnemers van de coaching groep komen iedere acht weken samen, gedurende een periode van acht maanden. Het project gaat op 22 maart 2021 van start en wordt afgerond met een case-presentatie op 1 november 2021. Lees hier meer over de Coaching Groep en de aanmeldingsprocedure. 

 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top