VGME Vastgoedsociëteit Circulariteit in het Bajes Kwartier

Op 4 oktober 2018 vond de Vastgoedsociëteit 'Circulariteit in het Bajes Kwartier' plaats op een bijzondere locatie met bijzondere sprekers. 

Wie kent ze niet, de ongenaakbare torens van de Bijlmerbajes in Amsterdam, langs de spoorlijn naar Utrecht. De komende jaren krijgt dit gebied een compleet andere uitstraling en gebruik. AM won de competitie die door het Rijksvastgoedbedrijf werd uitgeschreven en neemt het gevangenisterrein in zijn geheel over. Om er een energieneutrale en groene stadswijk van te maken: het Bajes Kwartier.

De hoofdstedelijke bouwproductie krijgt met Bajes Kwartier een forse impuls: circa 1.350 woningen worden hier toegevoegd, van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt in de sociale woningbouw gerealiseerd. Daarnaast is er veel aandacht voor andere functies, zoals een design cluster, horeca en een gezondheidscentrum. Alle gebouwen worden volledig energieneutraal, waarbij onder meer windenergie wordt gewonnen door de toepassing van dakelementen met ingebouwde windturbines. Ook wordt het organisch afval uit de wijk omgezet in stroom voor de (gasloze) woningen.

Circulariteit is een van de kernwaarden van het plan. Van de zes torens worden er vijf gesloopt; het bouwafval hiervan wordt voor 98 procent opnieuw gebruikt. Dit gebeurt op uiteenlopende manieren. Zo vormt de straks de bestaande verbindingsstraat de plint van de nieuwe woongebouwen en worden gevels van de gevangenistorens gebruikt voor studentenwoningen. Zelfs de oude tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes. Het verleden krijgt daarmee op een bijzondere manier een eigen plek in het nieuwe kwartier. De zesde toren die behouden blijft, wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. AM gaf onze leden tijdens deze Vastgoedsociëteit een exclusieve inkijk in haar plannen voor dit bijzondere project. 

Het 'hart van het Bajes Kwartier' wordt de creatieve hub van het Bajes Kwartier, waar onder andere kunstenaars en designers hun atelier openstellen voor publiek en verschillende horeca gelegenheden bezoekers uit het hele land zal trekken. CODE vertelde meer over de plannen voor de inrichting van dit gebied. 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top