Primeur tijdens Vastgoedsociëteit in Den Bosch

ING reserveert half miljard voor vastgoedleningen

ING Real Estate stelt 500 miljoen euro extra ter beschikking voor vastgoedleningen. Dat heeft commercieel directeur Rob Konings van ING Real Estate 27 november 2014 gezegd tijdens het vastgoeddebat van de VGME Vastgoedsociëteit in Den Bosch.

ING is daarmee de eerste Nederlandse bank die het loket weer opent voor vastgoedleningen. Sinds het begin van de crisis houden de banken de hand op de knip. 
ING Real Estate heeft op dit moment in totaal ongeveer 13,5 miljard euro uitstaan aan vastgoedbeleggingen. De 500 miljoen euro die de bank aan extra vastgoedleningen beschikbaar heeft, wordt vooral besteed aan bestaand vastgoed. 'ING heeft nog steeds een ontwikkelingstak, maar is die aan het afbouwen', zegt Konings. 'Dan ga je geen geld in nieuw vastgoed steken.' 

Volgens Konings heeft ING Real Estate een 'duidelijke target' gekregen van ING. De vastgoedtak moet weer de boer op, op zoek naar investeerders. Sinds 2008, het begin van de financiële crisis, was het ondenkbaar dat de bank zelf op zoek ging naar investeerders die geld willen steken in vastgoed. 
Het hoofdkantoor van ING heeft een half miljard beschikbaar gesteld, omdat de bank zo goed uit de stresstest van de ECB kwam. 'De portefeuille van Real Estate is goed afgebouwd', zegt Konings. 'We hebben op twee punten goed gescoord, namelijk de-balancing en de-risking. Zowel het aantal vastgoedleningen op de balans is gedaald en we hebben het risicoprofiel verbeterd. Daarnaast hebben we de zogeheten funding gap, het verschil tussen uitstaande deposito's en uitstaande leningen, verkleind. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij 500 miljoen euro extra hebben gekregen van de Raad van Bestuur van ING.' 

In de vastgoedmarkt wordt extra financieringsruimte door banken met open armen ontvangen. Op dit moment zijn het vooral private investeerders die extra geld willen steken in Nederlands vastgoed. Zij eisen echter rendementen die over het algemeen nog steeds niet gehaald kunnen worden.

Bron: Vastgoedmarkt

Korte enquête
Heeft u de enquête al ingevuld? Uw opmerkingen, aanvullingen en complimenten worden erg gewaardeerd.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top