Masterclass: 'De kansen van leegstand'

Leegstand kan een uitdaging zijn, maar het brengt ook veel verborgen potentieel met zich mee. Voor vastgoedprofessionals is het cruciaal om slim om te gaan met leegstand zodat risico’s worden beperkt, het vastgoed representatief blijft én er zelfs waarde toegevoegd kan worden. Daarom organiseerde VGME in samenwerking met VPS de Masterclass: 'De kansen van leegstand'. 

Gedurende de bijeenkomst gingen we dieper in op de dynamiek van leegstand en verkenden hoe het kan dienen als een springplank voor creativiteit, herontwikkeling en vernieuwing. Van herbestemming en placemaking tot tijdelijke activatie en community engagement. Ook werden er inspirerende voorbeelden en best practices van vastgoedprofessionals gedeeld die met succes leegstand hebben omgezet in bloeiende, levendige ruimtes. Tijdens de bijeenkomst konden de leden leren van vooraanstaande experts die de grenzen verleggen van wat mogelijk is in de wereld van vastgoedontwikkeling en -beheer. 

Karen Hulshof van VPS vertelde in een 'setting the scene' hoe leegstand vroeger werd gezien en hoe leegstand annu nu wordt begrepen. Daarbij ging zij ook in op wat leegstandsbeheer inhoudt en de wettelijke kaders die hierop van invloed zijn. Aan de hand van verschillende voorbeelden ging Karen in op de kansen van leegstand: van de kansen die er liggen voor bewoners en ondernemers, maar ook voor eigenaren, de lokale overheid en woningcorporaties. Door middel van praktijkvoorbeelden gaf ze een illustratie van de verschillende mogelijkheden die VPS eerder heeft gerealiseerd in de Zeepfabriek, het Grôôt Kwartier Den Bosch en natuurlijk, het Schieblock. 

Daarna lichtte Andriena Lushtaku van de gemeente Rotterdam het gemeentelijke perspectief toe. Waarbij de plek die leegstaat vaak een plek is vol herinneringen, maar open staat voor een nieuwe toekomst. Ze ging hierbij onder meer in op de verschillende redenen waarom vastgoed leeg kan staan, zoals autonome leegstand en geplande leegstand. Ook gaf Andriena een inkijkje in hoe lang dergelijke trajecten van het transformeren van leegstand vaak duren. 

Frank Loer wijdde hierna uit over het perspectief van de architect in dit geheel. Aan de hand van drie voorbeelden vertelde Frank meer over de kansen waar hij aan heeft gewerkt met betrekking tot leegstand: transformeren, opwaarderen en bestendigen van vastgoed. Het Historisch bankgebouw Groningen fungeerde als voorbeeld van transformatie, het jaren 70 winkelcentrum Paddepoel Groningen als voorbeeld van opwaarderen en het Schieblock ten slotte, als voorbeeld van het bestendigen van vastgoed. Frank vertelde de leden over hoe de geschiedenis van het Schieblock van invloed is geweest op het nieuwe ontwerp, waarbij er ook veel ruimte is voor een broedplaats als programmering. Bovenop het gebouw worden nieuwe lagen gebouwd, die een nieuwe tijdslaag toevoegen aan het gebied, waarbij een levendige plint de toekomstbestendigheid van het gebouw zal vergroten. 

De sessie werd zoals altijd afgesloten met een informele netwerkborrel. 

Bekijk hier de presentatie van Karen Hulshof en Andriene Lushtaku terug en bekijk hier de presentatie van Frank Loer terug. 

Foto's door Iris van Vliet. 

SPREKERS

KAREN HULSHOF
Managing Director bij VPS Leegstandbeheer

Als Managing Director bij VPS zoekt Karen Hulshof met haar bevlogen team naar zinvolle invulling van leegstaand vastgoed. VPS stelt leegstaande gebouwen die zij in beheer hebben tijdelijk beschikbaar aan mensen die een plek zoeken voor wonen of werken. Karen Hulshof heeft een indrukwekkende carrière, voorheen vervulde ze leidinggevende functies bij onder meer G4S, Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en People for Office. Karen studeerde Business Administration aan de Hogeschool van Amsterdam en aansluitend in het Verenigd Koninkrijk aan de University of Surrey.

ANDRIENA LUSHTAKU
Senior Projectmanager & -Developer bij Gemeente Rotterdam

Met ruim 30 jaar ervaring in stedelijke gebiedsontwikkeling bij Gemeentes, waarvan 22 bij Gemeente Rotterdam, is Andriena Lushtaku een vooraanstaande expert. Ze werkt momenteel aan de gebiedsontwikkeling Schiekadeblok waar naast de bouw van ruim 600 woningen en 50.000 m2 kantoren een transformatie en renovatie van zo'n 20.000 m2 wederopbouwpanden is voorzien en het behoud van het creatief, innovatieve ondernemersmilieu. Zij is coach en trainer in participatieve stedelijke ontwikkeling. In de afgelopen jaren is Lushtaku onder meer betrokken geweest bij Culture Campus, Atrractiepark Rotterdam, Stadspark Maashaven en de herontwikkeling van de Charloisse stadswijken Tarwewijk, Carnisse en Oud Charlois. Lushtaku werkte tijdens haar loopbaan ook bij Gemeentes Vlaardingen en Eindhoven. Ze studeerde Planologie aan de Breda University of Applied Sciences en Bestuurskunde aan de Open Universiteit.

FRANK LOER
Architect en Eigenaar bij Loer Architecten

Met oog voor detail en duurzaamheid ontwerpt Loer Architecten toekomstbestendige stedenbouw en architectuur die tot de verbeelding spreekt. In 2024 won Loer Architecten als onderdeel van een consortium de prijsvraag voor de herontwikkeling van de Delftsestraat in Rotterdam. Met een plan genaamd Delftseblok worden vier gebouwen getransformeerd naar een broedplaats, creatieve kantoren, een hotel, restaurants en cafés. Loer Architecten werkt aan de drie grote opgaven in architectuur en stedenbouw: verdichten, verbinden en vergroenen. Naast transformaties doet het bureau dat ook met bijzondere woningbouwprojecten op stedelijke locaties voor zowel corporaties als ontwikkelaars. Loer Architecten is opgericht door Frank Loer in Rotterdam. Frank startte zijn carrière bij het wereldberoemde architectenbureau Herzog & de Meuron. In 2021 won hij de Arc 21 Young Talent Award van vakblad De Architect, onder andere voor het multifunctionele woongebouw Mercado Groningen. Naast het bureau zet Frank zich actief in voor de Branche Nederlandse Architecten als lid van de ledenraad.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top