Archief

 • Zonnepanelen, windenergie en verduurzaming - it’s all in the mix

  Barbara Kramer - REMARK

  ‘We zitten nu in de herfst. Niet warm, veel wind: een goede periode voor zonnepanelen.’ Tycho Tomassen en Tanju Özel kunnen het weten: vanuit bedrijf HVE adviseren ze bedrijven over het verduurzamen van vastgoed. Zo zijn er veel verschillende geluiden over de nieuwste ontwikkelingen; voor Tycho en Tanju kan het niet snel genoeg gaan!

   

  Verduurzamen is regisseren

  ‘Ik zie ons vooral als regisseurs van energiesystemen’, begint Tycho. ‘We kijken naar het gebouw, maar ook de lokale omstandigheden en op welke manier we gebruik kunnen maken van de wetgeving. En natuurlijk welke duurzame methoden we in moeten zetten.’

  Zonne-energie is slechts één manier van duurzaam energie opwekken. Er is steeds meer op de markt en de innovaties gaan snel. Wie duurzaamheidsoplossingen zoekt, heeft veel keus: er zijn verschillende soorten zonne- en windenergie, of combinaties daarvan, maar ook warmtepompen en speciale folies. ‘Door innovatie zijn er tegenwoordig veel manieren om te verduurzamen’, legt Tycho uit. ‘Alle vormen renderen bovendien steeds beter, vult Tanju aan. ‘Het traditionele zonnepaneel is nog steeds zeer rendabel, maar soms kan het simpelweg niet geplaatst worden, bij een monumentaal pand bijvoorbeeld. Dan zijn dakpannen met zonnecellen een geweldige oplossing. Dat soort nieuwe producten, daar worden we blij van’.

  Zonder handen

  Innovatie en duurzaamheid lijken hand in hand te gaan. ‘Ik verwacht zelfs dat er heel binnenkort geen mensenhanden meer aan te pas komen’, voorspelt Tomassen. ‘Dat een dak van zonnecellen prefab gemaakt wordt en door robots op het huis geplaatst wordt - dat kan waarschijnlijk volgend jaar al.’ Tanju: ‘En zonnepanelen van kunststof; dat is zó knap. In de verdere toekomst verwacht ik dat elk oppervlak energie kan opwekken, zelfs jaloezieën en verf.’

  Tycho ziet ook de keerzijde van al die opties: ‘Bedrijven verdwalen soms in alle opkomende mogelijkheden. En ze moeten bij hun keuzes rekening houden met een hoop omstandigheden: hoe zit het met subsidie, wat is het energieverbruik? Maar vooral: waar wil je heen, wat is je doel? Dat kunnen we niet genoeg benadrukken: “Kijk verder vooruit”.’

  Tegenkrachten

  Niet iedereen is enthousiast over de huidige verduurzamingsontwikkelingen, sceptici wijzen op kinderziekten en innovaties die mooier lijken dan ze zijn. ‘Verleden tijd’, vindt Tycho. ‘De kinderziekten zijn over, maar je moet het systeem wel optimaal op elkaar laten aansluiten. De mix van oplossingen, daar geloof ik heel erg in. En het moet aantrekkelijk zijn voor mensen om de investering te doen. Niet alleen zakelijk, ook particulier.

  Tanju: ‘De wetgeving neemt toe, subsidie neemt af. Maar de verkoop blijft doorgaan. Voor veel mensen is het een investering om te besparen. Er zijn altijd mensen die niet mee willen doen, die hun huis niet willen aanpassen, of op gas willen blijven koken. Maar het is wél de toekomst. Straks noemen we het niet eens meer duurzaamheid, maar is het gewoon de standaard. En dat is sneller dan we denken.’

  lees meer
 • Twee nieuwe bestuursleden CREME Nederland

  Voor de zomervakantie was Ronald Hack van Achmea al toegetreden tot het bestuur van CREME Nederland. Maar daar houdt het niet bij op. Deze maand komen er nog eens twee nieuwe bestuursleden bij. Het bestuur bestaat momenteel uit zes personen die de leiding geven aan hét onafhankelijke eindgebruikersplatform voor de Corporate Real Estate Manager die zich bezighoudt met huisvesting/vastgoed op strategisch niveau.

  Oorzaak

  De reden waarom er meer personen toegetreden zijn tot het bestuur is de exceptionele groei van het ledenaantal. Inmiddels telt het vereniging ruim 160 leden die in Nederland ruim 40 miljoen m2 vastgoed in beheer hebben. Hierdoor is CREME Nederland de spreekbuis voor de eindgebruiker en komt er veel op de vereniging af.

  Introductie Agnes van Klaveren

  Agnes is al geruime tijd werkzaam binnen het internationale domein van Rabobank. Sinds 2014 is zij verantwoordelijk voor de Buitenlandse Vastgoed portefeuille van de bank. Daarbij valt de gehele coördinatie van het vertalen van de internationale bedrijfsstrategie naar de vastgoed portefeuille en het beheer hiervan onder haar aandachtsgebied.
  De bank is enorm in beweging door de digitalisering in de financiële sector, en internationaal zijn de vastgoed markten zeer divers, dynamisch en uitdagend.Een geweldig “speelveld” waar enorm veel gebeurd.
  Agnes over haar bestuursfunctie bij CREME Nederland: “Ik verheug mij hier echt op”. In de afgelopenperiode ben ik erg enthousiast geworden over het eindgebruikersplatform en als bestuurslid wil ik graag een bijdrage leveren aan het uitwisselen van kennis, het zoeken naar samenwerking en innovatie te bevorderen onder de leden.

  Introductie Marijn Dekker

  Marijn heeft een achtergrond in huisvestingsadvies en projectontwikkeling. Sinds 2013 is hij werkzaam bij TBI, waar hij verantwoordelijk is voor de huisvestingsstrategie en de implementatie daarvan.
  TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. De groep kenmerkt zich als een wendbare netwerkorganisatie. De TBI-ondernemingen beschikken over hoogwaardige, specialistische expertise op het gebied van Techniek, Bouw en Infra.
  Marijn over zijn toetreding tot CREME Nederland: “Mijns inziens is CREME Nederland de ultieme organisatie die kennis met elkaar kan delen en ook echt als onafhankelijk platform naar bijvoorbeeld overheden kan optreden namens haar leden. Ik zou graag een bijdrage leveren aan het verder ontsluiten van de kennis en kunde van onze leden en een actieve rol spelen in de maatschappelijke discussies voor zover deze ons vakgebied betreffen.”

  Vertaalslag naar kwaliteit

  We willen intensief gaan samenwerking met andere instanties. En om dit goed op te pakken en beter te stroomlijnen zijn er meer handen nodig. Daarnaast willen we ook verder met de onze werkgroepen:

  1. Vraag & aanbod: Onderlinge contacten beter benutten om rechtstreeks zaken te doen 

  2. Opleidingen: Om het opleidingsniveau van de leden te verhogen

  3. ROZ: Opkomen voor de belangen van de eindgebruiker

  Kortom; er liggen genoeg uitdagingen voor het nieuwe bestuur.

  Vereniging CREME Nederland

  Corporate Real Estate Management Executives Nederland is hét onafhankelijke eindgebruikersplatform voor de Corporate Real Estate Managers die verantwoordelijk zijn voor de huisvesting/vastgoed op strategisch niveau.
  De vereniging CREME Nederland is in 2005 opgericht en organiseert bijeenkomsten, waarbij de uitdagingen/problemen/wensen van de leden centraal staan. Momenteel heeft de vereniging ruim 150 leden, die in totaal ruim 40 miljoen m2 vastgoed in beheer hebben.

  lees meer
 • VGME Artikel 'Voorbij levenslang: start van het Bajes Kwartier'

  Barbara Kramer - REMARK

  Donderdag 4 oktober organiseerde VGME een Vastgoedsociëteit voor haar leden. Dit keer in restaurant A Beautiful Mess, in de oude wasserette van de voormalige Bijlmerbajes. Hoofdspreker was de projectontwikkelaar, die de tender won om het terrein te ontwikkelen tot een groene, energieneutrale stadswijk: het Bajes Kwartier.

  ‘Design, werken en wonen’, dat zijn onze thema’s van het te ontwikkelen Bijlmerbajesterrein.’ vertelt Eva Hekkenberg, projectdirecteur van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. Deze projectontwikkelaar (een samenwerking van AT Capital, Cairn en AM) won de tender die het Rijk - als eigenaar - uitschreef voor de transformatie van de oude gevangenis. Aan een volle zaal vertelt ze over dit proces, met een foto van Holleeder als aftrap: ‘Dit is zo’n typisch beeld dat we hebben bij de oude Bijlmerbajes. De boeven die er zaten. Het gesloten karakter.’

  Hekkenberg licht toe hoe het team de tender invulde: ‘De Bijlmerbajes had resocialisatie als uitgangspunt; de zes torens lijken meer op een woonwijk dan een gevangenis. Dat was ook het startpunt voor ons project.’ Het consortium, AM, Cairn en AT, won de tender met een voorstel voor een energieneutrale, dynamische woonwijk. Het sloot naadloos aan op hun onderzoek naar Healthy Urbanism, over het ontwikkelen van gezonde verstedelijking.

  Circulariteit als voorwaarde

  Stedenbouwkundige Johan Snel, lid van het ontwerpteam van Bajes Kwartier, neemt het sprekersstokje over: ‘De locatie heeft de perfecte grootte om écht iets van betekenis te doen en (duurzame) dingen uit te testen. We erkennen de erfgoedwaarde maar maken er ook een hedendaagse plek van. En we proberen zoveel mogelijk circulair te werken.’

  De tralies worden balkonhekjes, oude gevangenisdeuren worden gebruikt voor bruggen. ‘Wat eerst de gevangenen afsloot van de wereld, wordt nu een middel om te verbinden. Ook die symboliek spreekt ons aan’, vertelt Snel. ‘We nemen afscheid van de bajes, en (her)gebruiken díe delen die waarde hebben voor de toekomst.’

  Voorwaarden en bewoners

  De bewoners van het kwartier krijgen een actieve rol in de energieneutrale doelstelling. Dat niet alleen de gebouwen aan voorwaarden moeten voldoen horen we ook van spreker Bart de Groot, creatief ontwikkelaar van ‘Project CoDe’: invulling van de locatie waar we vanavond de presentatie bijwonen. Een dynamische plek voor kunstenaars, ateliers en studio’s. Ook komt er een restaurant. ‘Kunst is belangrijk voor een stad, elke plek waar mensen wonen’, legt hij uit. ‘Dit project is ook innovatief in de benadering van haar bewoners. In plaats van ‘welke ruimte moet nog worden verhuurd’ gaat het om: ‘welke soort bewoner past hierbij?’

  Na de presentaties begint de borrel, gasten zoeken elkaar op en wisselen kaartjes uit. Buiten wordt een barbecue aangestoken. Alleen de grote blauwe wasmachines herinneren nog aan de tijd dat dit een wasserette was. Het kleurrijke restaurant met een grote bar in het midden is een uitnodigende plek met heerlijk eten. Dat het Bijlmer Kwartier nu al opzien baart is merkbaar onder de aanwezigen. ‘Uitdagend, ambitieus’, zijn woorden die vaak vallen. Maar ook ‘Spannend, dit project!’, en: ‘Het gaat ze zeker lukken.’ Eén ding is zeker, er wordt van alle kanten reikhalzend uitgekeken naar de ontwikkelingen die hier de komende jaren tot stand komen!

  Quotes:

  ‘De Bijlmerbajes is een icoon, transformatie is dan heel interessant.’
  ‘Dit project gaat lukken, vooral op deze locatie.’

  Ben van den Berg (Rijksvastgoedbedrijf)

   

   

  ‘Mooi dat er bij dit project niet wordt gedacht vanuit leegstand. De aandacht ligt op circulariteit, en het betrekken van de juiste mensen om een fijne leefomgeving neer te zetten.’

  • Debby Baak, Floris Komor (VPS leegstandsbeheer)

   

   

  'Een spannend project! Het gaat zeker lukken, goede begeleiding en participatie zijn daarbij belangrijk. Een mix van enthousiaste bewoners die de commitment aangaan en zélf hun succes bepalen.'

  Ate Wijdeveld (Qteam VGME)

   

  ‘Het is een interessant project, waar ook communicatie een belangrijke rol speelt. En hoe zet je het in de markt? Dat lijkt me heel spannend.’

  Nellie Rietkerk (Hoogvliet Beheer B.V.)

   

   

  ‘Leuk om te horen hoe een projectontwikkelaar zo ‘out of the box’ denkt.’
  ‘Ik heb een paar mooie tips gehoord over duurzaamheid en ontwikkeling. Hoe je je partners daarin betrekt, en dat je soms pro-actief moet zijn naar bewoners toe.’
  ‘Niet ontwikkelen is stilstaan, dat idee vind ik enorm goed aan dit project.’

  Annemieke Boiten (Gemeente Rotterdam)

   

   

  Het complete fotoalbum van de Vastgoedsociëteit is hier te zien. 

  lees meer
 • Geslaagde Vastgoedsociëteit Circulariteit in het Bajes Kwartier

  Op 4 oktober 2018 vond de Vastgoedsociëteit 'Circulariteit in het Bajes Kwartier' plaats op een bijzondere locatie met bijzondere sprekers. In de Bijlmer Bajes te Amsterdam deelden AM en CODE hun plannen voor dit zeer interessante project. 

  Wie kent ze niet, de ongenaakbare torens van de Bijlmerbajes in Amsterdam, langs de spoorlijn naar Utrecht. De komende jaren krijgt dit gebied een compleet andere uitstraling en gebruik. AM won de competitie die door het Rijksvastgoedbedrijf werd uitgeschreven en neemt het gevangenisterrein in zijn geheel over. Om er een energieneutrale en groene stadswijk van te maken: het Bajes Kwartier.

  De hoofdstedelijke bouwproductie krijgt met Bajes Kwartier een forse impuls: circa 1.350 woningen worden hier toegevoegd, van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt in de sociale woningbouw gerealiseerd. Daarnaast is er veel aandacht voor andere functies, zoals een design cluster, horeca en een gezondheidscentrum. Alle gebouwen worden volledig energieneutraal, waarbij onder meer windenergie wordt gewonnen door de toepassing van dakelementen met ingebouwde windturbines. Ook wordt het organisch afval uit de wijk omgezet in stroom voor de (gasloze) woningen.

  Circulariteit is een van de kernwaarden van het plan. Van de zes torens worden er vijf gesloopt; het bouwafval hiervan wordt voor 98 procent opnieuw gebruikt. Dit gebeurt op uiteenlopende manieren. Zo vormt de straks de bestaande verbindingsstraat de plint van de nieuwe woongebouwen en worden gevels van de gevangenistorens gebruikt voor studentenwoningen. Zelfs de oude tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes. Het verleden krijgt daarmee op een bijzondere manier een eigen plek in het nieuwe kwartier. De zesde toren die behouden blijft, wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. AM gaf onze leden tijdens deze Vastgoedsociëteit een exclusieve inkijk in haar plannen voor dit bijzondere project. 

  Het 'hart van het Bajes Kwartier' wordt de creatieve hub van het Bajes Kwartier, waar onder andere kunstenaars en designers hun atelier openstellen voor publiek en verschillende horeca gelegenheden bezoekers uit het hele land zal trekken. CODE vertelde meer over de plannen voor de inrichting van dit gebied. 

  Meer foto's van de Vastgoedsociëteit zijn hier in te zien. 

  lees meer
 • Circulair vastgoed: trend van de toekomst

  Barbara Kramer - REMARK

  Circulaire mindset van start
  De Nederlandse overheid wil in 2050 een circulaire economie hebben: geen verspilling of afval meer, maar grondstoffen als onderdeel van grondstofkringlopen. Nieuwe initiatieven en inspirators komen op, die zich laten leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet (alleen) wat op dit moment haalbaar is. Samenwerking tussen bedrijven en branches is daarbij van groot belang.
  Ook in vastgoed zien we toepassingen van circulariteit opkomen, met als doel een toekomstbestendige sector. ‘Circulair vastgoed’ betekent het voorkomen van verspilling van grondstoffen en de terugloop van financiële waarde.

  Het nieuwe bouwen

  In de vastgoedbranche is circulariteit een hot item. Het ‘nieuwe bouwen’ staat voorop: LEAN, circulair en energieneutraal. Maar hoe kunnen we een volledige, succesvolle circulaire branche realiseren? Van materiaal tot proces, als individueel bedrijf en als deel van de keten?

  Als voorbeeld voor het nieuwe bouwen wordt wel het duurzame The Edge genoemd; het gebouw dat meer levert dan het vraagt. Dat is een mooi voorbeeld van geslaagde circulaire nieuwbouw. Maar als een circulaire economie het alleen van nieuwbouw moet hebben is het moeilijk de doelstellingen op tijd te halen. Juist bestaand vastgoed biedt kansen voor circulariteit, door verspilling te verkleinen en vernieuwingen door te voeren. Sloopafval kan bijvoorbeeld uitstekend gebruikt worden in nieuwe ketens. En transformatie van (kantoor)panden is soms een goede oplossing voor leegstand.

  In andere gevallen is het juist belangrijk om een bestaand gebouw duurzaam te renoveren zodat het haar oorspronkelijke functie (weer) kan vervullen. En soms is transformatie van één gebouw niet genoeg. Het levert dan pas echt wat op als er op gebiedstransformatie wordt gestuurd.

  De Bijlmerbajes: circulaire gebiedsontwikkeling

  Gebiedsontwikkelaar AM won de competitie van het Rijksvastgoedbedrijf voor ontwikkeling van de voormalige Bijlmerbajes. AM wil hiervan een energieneutrale en groene stadswijk realiseren, vertelt directeur Ronald Huikeshoven in een interview op cobouw.nl: ‘De wijk op de plaats van de voormalige Bijlmerbajes wordt autovrij, duurzaam en circulair […]. Op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en mobiliteit hebben we de lat echt hoog gelegd.’

  Vooral circulariteit is belangrijk in het project. De daken leveren windenergie, organisch afval uit de wijk wordt omgezet in stroom. Zelfs de oude tralies komen terug, als balkonhekjes van nieuwe woningen. Huikeshoven: ‘Je moet het breed zien. Het heeft ook te maken met: wat doe ik met het afval van de huishoudens en wat doe ik met het water.’

  Meld je aan voor de themabijeenkomst

  Op 4 oktober organiseert VGME een bijeenkomst in de voormalige Bijlmer Bajes over dit onderwerp. Ontwikkelaar AM is gastspreker en zal vertellen over de realisatie van het Bajes Kwartier. Inschrijven kan tot 28 september via Mijn VGME.

  lees meer

Realisatie: verenigingenweb